Udgivet

I 2016 vandt Thijs Nijhuis som den første det danske mesterskab på både 1500 meter og halvmaraton. I morgen er han klar til at gentage den utrolige bedrift.

Fra 1500 meter til halvmaraton kan synes som et stort spring, men ikke hvis man hedder Thijs Nijhuis.

Den 25-årige Viborg-løber med base i Aarhus vandt i samme sæson 2016 – som den første nogensinde – DM-guld på begge distancer. Nu er han klar til at gentage bedriften. For tre uger siden sikrede han sig nemlig guldet på 1500 meter ved DM i Odense efter en tæt spurtduel, og søndag er han favorit i det DM-felt, som for fjerde år i træk afvikles i forbindelse med CPH Half.

Retfærdigvis skal det siges, at den forsvarende mester på halvmaraton, Abdi Hakin Ulad, endnu ikke er klar til at konkurrere efter den skade, han pådrog sig i maratonløbet ved EM. Omvendt kommer Abdi næppe nogensinde til at lave samme dobbeltbedrift. Dertil ejer han ikke Nijhuis’ topfart.

”Jo, når Abdi ikke er med, kan jeg ikke løbe fra, at jeg er favorit. Men mit mål på søndag er også at forbedre min bedste tid på 65:11 min, som jeg satte ved løbet i 2015. Det ville være fint at få ram på den. Det er efterhånden to år siden, at jeg har sat PR på nogen distance,” lyder det fra Thijs, der som medicinstuderende netop er startet på klinik i Silkeborg.

”Det er nogle lange dage, men det passer fint med, at jeg træningsmæssigt har trappet ned hen mod søndag. Jeg har stadig en masse speed i bagagen, så det har bare handlet om at bygge basen op med bl.a. nogle lange 30-km ture.”

Ved DM i 2016 besejrede han Jesper Faurschou i slutspurten. Den rutinerede OL-deltager, som i sommer fyldte 35, har holdt lav profil hen over sæsonen.

”Han er bestemt én, man skal regne med. Han har en enorm rutine og plejer altid at være med helt fremme. Jeg burde have styr på ham i en spurt, men man skal ikke undervurdere hans finish.”


Ufattelig hurtig rute

Det er tredje gang, at Thijs løber CPH Half, og han glæder sig.

”Bredden i årets DM-felt er virkelig god. Der er rigtig mange med, som kommer til at løbe mellem 66-69 minutter. Grunden er, at de har set, hvor fedt et løb CPH Half er. Ruten er ufattelig hurtig, og der kommer til at stå utroligt mange mennesker i gaden. Når man kommer løbende forbi dem, flyver tiden bare af sted. Selvom man får krampe, fortsætter man på trods.”

Årets DM-felt rummer flere interessante debuter. Det gælder bl.a. de to Odense-løbere Peter Glans og Andreas Lommer, som ved DM 5000 meter vandt hhv. guld og sølv.

Der er også lagt op til en spændende holdkonkurrence mellem Odense, AGF og Hechmann Mikkeller Racing Club. De tre bedste løbere på hvert hold tæller med, og her må der ifølge reglerne godt være en enkelt udlænding med. Det giver chancen for Tom Wade (HMRC) og Omar Hassan (AGF), som har boet og trænet i Danmark i mange år, men ikke har dansk pas.


Nyt navn er favorit hos kvinderne

Hos kvinderne er de to seneste års vindere, Anna Holm og Louise Langelund, ikke med. Det giver chancen for 25-årige Amalie Haughuus, der løber for århusianske Runaar. Haughuus vandt i juni Aarhus City Halvmarathon i løbsrekord, men er stadig et relativt ubeskrevet blad, som aldrig har stillet op i baneløb.

Læs om kvindernes DM-favorit Amalie Haughuus 

 

De seneste fem års vindere af DM Halvmaraton

2017 Østerbro (CPH Half)
Abdi Ulad (Hvidovre AM) 64:58 min. / Anna Holm 72.56 min.

2016 Østerbro (CPH Half)
Thijs Nijhuis (Viborg AM) 65:57 min. / Louise L. Batting (Aarhus 1900) 75:18 min.

2015 Østerbro (CPH Half)
Abdi Hakin Ulad (Hvidovre AM) 62:48 min. / Anna Holm (Viking) 73:34 min.

2014 Middelfart (Lillebælt Halvmarathon)
Thijs Nijhuis (Viborg AM) 67:47 min. / Louise L. Batting (Aarhus 1900) 75:58 min.

2013 Aarhus (Audi Challenge Aarhus)
Lars Budolfsen (Sparta) 66.17 min. / Jess Draskau-Petersson (1900) 74:16 min.