Udgivet

Kenyanske Geoffrey Kamworor viste sin enorme klasse, da han efter et imponerende sololøb smadrede verdensrekorden ved Copenhagen Half Marathon med tiden 58.01 minutter skar 17 sekunder af verdensrekorden. 

 

Geoffrey Kamworor var på forhånd stor favorit ved CPH Half, og den tredobbelte verdensmester på distancen skuffede ikke, da han satte en ny suveræn verdensrekord. Han krydsede målstregen i den fantastiske tid 58.01 minutter, efter en præstation af en helt anden verden.

“Det er meget følelsesladet for mig at sætte verdensrekord og især her i København, hvor jeg vandt min første VM-titel,” sagde den tredobbelte verdensmester lige efter løbet, som han vandt med imponerende 75 sekunder foran kenyanske Benard Kipkorir Ngeno.

Kamworor var på forhånd storfavorit, efter han vandt de kenyanske mesterskaber på 10.000 meter i sidste måned.

Der var dog ikke mange, som på forhånd havde troet på en verdensrekord, da der var en del vind i København. Men pacemakerne lagde alligevel ud i et tempo, som indikerede en tid tæt på verdensrekorden.

De første fem kilometer blev løbet i 13.53 ført an af pacemaker Shadrack Koech. Han droppede ud ved 10 kilometer, som blev løbet i 27.32 minutter, hvilket var seks sekunder foran verdensrekord-tempo.

Herfra drejede det sig kun om Geoffrey Kamworor, som ved 15 kilometer var 24 sekunder foran verdensrekorden og 25 sekunder foran forfølgerne.

“Det var egentlig ikke min plan at trække fra allerede efter 10 kilometer, men det var det rigtige tidspunkt at gøre det på, og vinden var egentlig ikke et problem,” sagde Kamworor, efter han havde sat verdensrekorden.

I mål var det en Kamworor, der næsten ikke kunne tro sin egen præstation, og som var meget bevæget.

“Jeg er bare stolt og glad for min præstation. Jeg vidste, jeg var i god form, og at jeg havde mulighed for at sætte ny verdensrekord, og det betød meget for mig at sætte den her i København, hvor jeg første gange vandt VM.”

De første seks løbere kom under den magiske time. En tid, som norske Sondre Moen helt sikkert også havde håbet på, men han måtte nøjes med en niendeplads i tiden 60.20.

Alligevel blev den tid god nok til, at han blev den første europæer, der skriver sig ind i løbets top-10.

Etiopisk sejr i kvindernes løb

I kvindernes løb blev det ligeledes til en klar sejr, da den tidligere vinder af Tokyo Marathon Birhane Dibaba Adugna vandt i 65.57 minutter, hvilket var en markant forbedring af hendes personlige rekord.

Tre kenyanere fuldte med hende de første 15 kilometer, men til slut måtte de tage til takke med de sekundære placeringer. Bedst var Evaline Chirchir, som var 25 seklunder efter vinderen, mens Dorcas Jepchirchir blev nummer tre i tiden 66.36.

CPH Half ’19 var kun den femte udgave af løbet, og det var første gang, der var udsolgt med 25.000 løbere.

Med den nye verdensrekord og sidste års europarekord af Sifan Hassan, har CPH Half manifesteret sig som et af de største og vigtigste halvmaratonløb i verden.

Se alle CPH Half ’19 resultater her