Udgivet

Bredden og niveauet af herrernes elitefelt er sjældent set stærkere, og tempoet hos kvinderne er låst til at gå efter verdensrekorden. 

 

Årets elitefelt ved CPH Half kendetegnes ved et ekstremt højt niveau, hvilket har skabt international opsigt.

Hele 14 mandlige løbere møder op med en personlig rekord på under 60.00 minutter. To af dem –Abraham Cheroben (Bahrain) og Jorum Okombo (Kenya) – har endda løbet under 59.00 minutter, hvilket skete ved CPH Half sidste år, hvor Cheroben vandt, og Okombo tog sølv.

Det gør denne duo til de største forhåndsfavoritter til at løbe med sejren i år, men de får ekstrem hård konkurrence.

Dels fra kenyanske Daniel Kipchumba med en personlig rekord på 59.06 minutter, men ikke mindst fra etiopiske Jemal Yimer Mekonnen, som med en personlig rekord på 59.00 minutter har årets tredje hurtigste tid på distancen og netop har vundet de afrikanske mesterskaber på 10.000 meter.

 

Stærkt felt med spændende debutanter

Bredden af elitefeltet er så bredt, og niveauet er så højt, at det sagtens kan være en anden end de største favoritter, som viser sig at være hurtigst på dagen.

Der er lagt op til et intenst og tæt race, hvor der højst sandsynligt bliver løbet rigtig stærkt. Både Cheroben med en personlig rekord på 58.40 minutter og Okombo med 58.48 minutter har således meldt ud, at de løber efter sejren men også for at sætte ny personlig rekord. Så det indikerer i hvert fald en vindertid et godt stykke under 59.00 minutter.

Okombo (th), der blev sidste års nummer to, og som sammen med Korio og Cheroben blev de eneste tre mænd i verden, der kom under 59 minutter i 2017. 

 

Det er også værd at lægge mærke til en debutant, nemlig Yomif Kejelcha fra Etiopien.

Han har tidligere primært konkurreret på 3000 meter og 5000 meter, og det har han gjort rigtig godt. Han er således blandt andet to gange verdensmester på 3000 meter indendørs, og så sent som ved Diamond League finalen den 31. august løb han den syvende hurtigste tid nogensinde på 5000 meter, da han blev nummer tre i tiden 12.46.79 minutter.

”Kejelcha er måske ikke den største favorit til at løbe med sejren, men han bliver virkelig spændende at følge. Han er debutant og den type af løber, som kan finde på at blæse derud af fra start af, og så er det jo op til de andre at følge med. Jeg vil faktisk ikke blive helt overrasket, hvis han nærmer sig verdensrekorden på 10 km landevej, og så må vi se, hvor langt han så kan holde,” siger Henrik Paulsen, sportschef i Sparta Atletik

 

Duo løber efter verdensrekorden

Kvindernes felt holder et meget højt niveau, da fem kvinder har personlige rekorder på under 68.00 minutter. Umiddelbart er der dog en kvinde, som skiller sig ud.

Keyanske Joan Chelimo Melly har i år vist, at hun hører til blandt de allerbedste på halvmaratondistancen. Hun har således forbedret sin personlige rekord fra 66:25 i 2017 til 65.04 minutter blot 14 sekunder fra en verdensrekord – en rekord hun har meldt ud, at hun vil slå ved CPH Half, hvor hun sidste år blev nummer to.

Mellys hårdeste konkurrenter til sejren er Ruth Chepngetich (Kenya), Ababel Yeshanen Brihane (Etiopien) og Mary Wacera Ngugi (Kenya), som alle tre har personlige rekorder under 66.30 minutter. Chepngetich har tidligere vundet halvmaraton i både Milano, Istanbul og Paris, og hun blev tidligere i år nummer to ved Paris Marathon, og hun har efter sin ankomst til København meldt ud, at hun er klar til at løbe til at presse Melly i jagten på verdensrekorden. Til det formål har hun den legendariske pacer Bonface Kosgei Kirui med sig, som har været med til at pace mindst 5 verdensrekorder, herunder Denis Kimettos verdensrekord på maraton.

”Joan Melly kommer med sin egen pacer og vi har skaffet en til Chepngetich, da det stod klart, at hun vil løbe med i verdensrekordtempo. Det betyder også, at de to kvinder kan ligge i læ af i hvert fald to mænd, som kan løbe dem hele vejen i mål, og de kan samtidige presse hinanden. Så det bliver en virkelig interessant dyst om formentlig både sejren og en verdensrekord,” siger Henrik Paulsen.

 

Hollandsk bane-stjerne til start

Udover de største favoritter, bliver det utroligt spændende at følge hollandske Sifan Hassan, som aktuelt er et af Europas allerstørste navne på atletikscenen og nu står foran sit første seriøse halvmaraton.

Hassan har været i topform i denne sæson, hvor hun blandt andet har vundet EM på 5000 meter og sat ny europæisk rekord på distancen. Så sent som ved IAAF Continential Cup i weekenden den 8. – 9. september satte hun ny personlig rekord på 3000 meter, og det bliver interessant at se, hvad hun kan på de 21.095 kilometer.

”Det er lidt det samme med Sifan Hassan, som det er med Kejelcha. Hun kender ikke distancen, og kan finde på at blæse derudaf fra start, og hun har efter min overbevisning kapaciteten til at true verdensrekorden på 10 km landevej,” siger Henrik Paulsen.

 

Læs om alle eliteløbets profiler her

Se hele elitestartlisten her