Udgivet

Morten Henriksen og Åge Møller har begge været igennem et kræftforløb. Den 15. september løber de begge CPH Half, og det skyldes blandt andet foreningen PACT.

 

56-årige Åge Møller og 53-årige Morten Henriksen kendte ikke hinanden, før de mødtes igennem PACT, som gør brug af idrætsaktiviteter til at gøre opmærksom på kræftoverlevere. Søndag skal de som to ud af fire repræsentanter fra PACT løbe CPH Half, og for dem begge har løb fyldt meget de sidste mange år. Åge er mangeårigt medlem af løbe- og triklubben Alot i Albertslund, mens Morten har løbet et væld af maratons og ultraløb, og selvom de ikke løber mod hinanden på søndag, så er der stadig en indbyrdes konkurrence blandt de fire medlemmer af PACT.

 

”Vi har et lille væddemål, hvor det drejer sig om at komme tættest på sin egen sluttid. Det vil sige, at jeg har gættet på, at jeg løber 1.45, og de andre har så gættet på deres respektive sluttid. Den der kommer længest fra skal give en omgang bagefter,” siger Morten Henriksen.

 

En lang proces

For både Åge og Morten gælder det, at de har været kræftfri i et godt stykke tid, men en ting er det fysiske aspekt af kræften, noget andet er det psykiske. Sygdommen sætter psykiske ar, og de er begge enige om, at det har været en stor hjælp at blive en del af PACT.

 

”Det tager bare lang tid både fysisk og psykisk, at kommen videre fra en kræftdiagnose og behandling, og det var faktisk først i vinters, at jeg følte, at jeg var i stand til at løbe 10 km to gange om ugen, selvom jeg dyrkede rigtig meget sport, før jeg blev syg. Rent psykisk har det hjulpet mig rigtig meget at blive en del af PACT, da der er mange ligesindede at dele sine tanker med,” siger Åge Møller, som måtte igennem en operation for tarmkræft, mens Morten måtte igennem strålebehandling for kræft i mandlerne, og han har ligeledes haft stor gavn af PACT.

 

”Via PACT har jeg fået et tilhørsforhold til ligesindede, som ved, hvad det betyder at have overlevet kræft, for selvom folk siger, at de godt kan forstå, man er bange og ked af det, så forstår de det ikke helt alligevel. Jeg følte en enorm følelsesmæssig ensomhed, som jeg har fået brudt med via PACT, og jeg glæder mig helt vildt til at løbe CPH Half sammen med de andre, ” siger Morten Henriksen, som bliver en del af Big Four, når han har gennemført CPH Half. Som en del af Big Four har han blandt andet gennemført KMC Ironman Copenhagen, og en del af cykeltræningen foregik på en cykeltur på Mallorca gennem PACT. En cykeltur Åge også var med, og for ham har det været essentielt at komme i gang med at løbe igen, både fysisk og socialt.

 

”Jeg træner altid lystbetonet, og så vidt det er muligt, så løber jeg altid sammen med nogen, da jeg er en social løber. Derfor er jeg også vild med CPH Half, da der er mange mennesker, men stadig god plads til at løbe på en afspærret rute,” siger han.