Udgivet

Fire navne er klar til at jagte titlen som ny verdensrekordindehaver i Københavns gader.

VM i atletik er overstået, og med mindre end én måned til Copenhagen Half Marathon er elitefeltet på plads.

Et felt, som hos både mændene og kvinderne er stærkere end nogensinde før. Målsætningen er en ny verdensrekord hos herrerne, mens der hos kvinderne er lagt op til et tæt og hurtigt løb.

Jagten på verdensrekorden 

Et stærkt mandligt firkløver vil jagte den nuværende verdensrekord, som lyder på 58.23 minutter. 

Der er tale om sidste års vinder, James Mwangi Wangari, sidste års nummer to, Stephen Kosgei, og Yigrem Demelash Endale, der i år har løbet 59.19 på halvmaraton, samt Leonard Barsoton, som blev nummer to ved VM i cross.

“Det er svært at udpege den største favorit. Vi har aldrig haft så mange i feltet, der har løbet under de magiske 60 minutter. Hele ni har præsteret det. Men umiddelbart skiller disse fire sig ud, og kan de presse hinanden, når pacerne dropper ud, så kan vi sagtens få en ny verdensrekord,” siger Henrik Paulsen, der er sportschef i Sparta Atletik & Motion og ansvarlig for elitefeltet ved Copenhagen Half Marathon.

 

Læs også: København vil lægge asfalt til ny verdensrekord

 

Historisk stærkt kvindefelt

På kvindesiden er bredden også større end de tidligere år, men der er et stærkt trekløver, som på papiret er en tand stærkere end de andre.

Så stærkt, at der er rigtigt gode chancer for, at at der bliver sat løbsrekord. Den nuværende løbsrekord lyder på 68.00 minutter og blev sat af Hiwot Gebrekidan Gebremaryam, som også stiller til start i år.

Sammen med Mary Wacera Ngugi og Birgid Jepchirchir Kosgei udgør hun det trekløver, som jagter den kvindelige løbsrekord.

“Vi har i år suverænt det stærkeste kvindefelt, vi nogensinde har haft, og de får tilmed mandlige pacere, så der er virkelig mulighed for, at vi kan få en rigtig hurtig tid. Det bliver nok ikke en ny verdensrekord i år, men rammerne og elitefeltet er til, at vi får en ny løbsrekord,” siger Henrik Paulsen.

 

Fakta om de mandlige favoritter 

James Mwangi Wangari:  23 år og fra Kenya. Vandt Copenhagen Half Marathon i 2016 i løbsrekord 59.07 minutter, hvor han undervejs blandt andet løb årets hurtigste tid på 10 km landevej. Har timet hele sin sæson efter at løbe stærkt ved Copenhagen Half Marathon.

Stephen Kosgei Kibet: 30 år og fra Kenya. Har den hurtigste personlige rekord på halvmaraton distancen af alle favoritterne med en tid på 58.54. En tid han løb i 2012. Det samme år blev han nummer fem ved VM i halvmaraton. I 2016 blev han nummer to ved Copenhagen Half Marathon i tiden 59.28 

Yigrem Demelash Endale: 23 år og fra Etiopien. Har haft et fremragende 2017, hvor han blandt andet har løbet 59.19 på halvmaraton. Har desuden sidste år løbet flotte 26.51.11 på 10.000 meter, og han er den eneste i favoritfeltet, der har løbet under 27 minutter på 10.000 meter.

Leonard Barsoton: 22 år fra Kenya. Et ubeskrevet blad på halvmaraton distancen, men han blev tidligere i år nummer to ved VM i Cross, som er et af de sværeste løb at vinde. Har desuden i år løbet så stærkt som 7.52.33 på 3000 meter.

 

Læs også: Lise skal løbe sit første halvmaraton

 

Fakta om de kvindelige favoritter 

Hiwot Gebrekidan Gebremaryam: 22 år og fra Etiopien. Vandt i 2016 Copenhagen Half Marathon i løbsrekorden 68 minutter, som også er hendes personlige rekord på distancen. Har i år forbedret sin personlige rekord på maraton distancen, så den nu lyder på 2.25.45

Mary Wacera Ngugi: 28 år og fra Kenya. Er den kvinde i feltet med den hurtigste personlige rekord på halvmaraton distancen, da hun har løbet så hurtigt som 1.06.29, hvilket hun gjorde sidste år. Har i år løbet så hurtigt som 31.33 på 10 kilometer landevej.

Birgid Jepchirchir Kosgei: 23 år og fra Kenya. Er kun registreret med tre officielle tider, men de er til gengæld hurtige. Har i år løbet 1.07.35 på halvmaraton og 32.02 på 10 kilometer. Maratondistancen har hun gennemført i tiden 2.24.45, hvilket hun gjorde sidste år.

 

Vi anbefaler til CPH Half