Udgivet

CPH Half elitefeltet 2022

Den forsvarende vinder vender tilbage til 8. CPH Half, hvor jagten går ind på den europæiske rekord og en løbsrekord inden for verdens top 5 i år. 

En lynende hurtig rute og optimale betingelser.

Dette er bare nogle af grundene til, at København er udpeget som byen, hvor europarekorden kan stå for fald søndag den 18. september.

Forsvarende mester vender tilbage

Ti mandlige løbere vil i de københavnske gader prøve at komme under den magiske grænse på en time, heriblandt den europæiske rekordholder og manden, der agter at udfordre ham.

Til at lede feltet vender forsvarende vinder Amdework Walalegn tilbage, og han er i sublim form. Sidste år vandt han løbet i tiden 59:10 minutter, og i år går han igen efter sejren, men nu med en tid på 58:30 minutter.

Den etiopiske bronze-medaljetager ved VM i Gdynia 2020 kommer med en frisk PR på 58:40 fra Ras Al Khaimai i February og er nu indstillet på blive den første til at vinde CPH Half to år i træk.

Også Mathew Kimili og Felix Kipkoech – to ikke helt unge atleter – som kan fremvise en PR på sub 59 minutter – forventes at kunne give Walelegn konkurrence, foruden en tredje, ligeledes kenyansk løber, Titus Kipruto, som vandt Milano Marathon i april med tiden 2:05,05, og som nu står foran en interessant debut på den halve distance.

EM-sølvsensation udfordrer europarekorden

Hos mændene er det norske Zerei Kbrom Mezngi, man skal holde godt øje med. Selvom han i 2021 satte norsk 10 km-rekord i Valencia med 27:39 minutter, overraskede han alle ved det seneste EM i München, hvor han tog sølv på 10.000 meter med tiden 27:46.94 minutter.

Mezngi er i god form og spås derfor rigtigt gode chancer for at kunne slette den nuværende europæiske rekord, hvilket er hans målsætning, når han drager mod København i jagten på den næste halvmaratonrekord.

Europarekorden indehaves aktuelt af schweiziske Julien Wanders med sin tid på 59:13 minutter sat i Ras Al Khaimah i 2019.

Det er altså denne tid, som Zerei er klar til at udfordre. Og det gør ikke dysten mindre spændende, at den skal afgøres head-to-head mellem den nuværende rekordindehaver og dennes udfordrer i ét og samme løb.

“Til EM i München satte jeg personlig rekord med næsten 11 sekunder på 10.000 meter, og jeg synes, jeg er i god form. Ruten i København er hurtig, og den passer mig perfekt,” siger Zerei Kbrom Mezngi.

 

Skulle Zerei Kbrom Mezngis mission lykkes, vil CPH Half kunne bryste sig af at at have den europæiske rekord for både mænd og kvinder, eftersom hollandske Sifan Hassan tilbage i 2018 satte den nuværende europarekord i Københavns gader med tiden 1:05:15.

Både Mezngi og Wanders skal dog holde et øje på tyske German Amanal Petros, som til EM i München kun akkurat missede podiet på maratondistancen. Petros er angiveligt også på jagt efter Wanders’ rekord.

 

Kvinderne jagter løbsrekord og top 5-tid i verden i år

Hos kvinderne er feltet også rigtig stærkt, og mindst to løbere har meldt ud, at de vil løbe under 65 minutter.

En tid under 65 minutter vil være en markant forbedring af den nuværende løbsrekord for kvinderne og vil samtidig kunne ende inden for en top 5 i verden i år.

De to løbere, der må siges at være favoritter til sejren, drejer sig om Vicoty Chepngeno fra Kenya, der er ranket som nr. 7 i verden og stiller op med en række friske personlige rekorder på flere distancer, herunder en halvmaraton-PR på 1:05:03 sat i Houston i januar.

Den anden – landskvinden Fancy Chemutai – kommer med en PR på 1:04:52 og en 2. plads i Valencia Half Marathon dog fra 2018, hvor hun sluttede som nr. 2 efter den tidligere verdensrekordindehaver Joyciline Jepkosgei.

En tid under 65 minutter vil ikke bare være kunne ende blandt de fem hurtigste tider i verden i år. Det vil også være en ny markant løbsrekord for kvindernes Copenhagen Half Marathon.

 

Dansker vil sætte verdensrekord for para-atleter

Som om top 5-tider og europæiske rekorder ikke var nok, så er der måske flere rekorder i vente til søndagens halvmaraton.

Para-atleten Christian Lykkeby, der til daglig træner i Sparta, går nemlig efter para-verdensrekorden på halvmaratondistancen i København.

Selvom Lykkeby er et relativt nyt navn inden for para-atletikken, har han allerede repræsenteret Danmark på den største scene til PL i Tokyo sidste år, hvor han deltog på 1500 meter-distancen.

Med en personlig rekord på 31:12 minutter på 10 km og en rigtig god aktuel form har Lykkeby gode muligheder for at løbe sig til en ny verdensrekord. Den nuværende verdensrekord for para-atleter lyder på 1:10:57 sat i Japan den 22. juni i år.

 

Dansk mesterskab på spil

Årets CPH Half er også vært fra det danske mesterskab på halvmaratondistancen.

Hos kvinderne stiller den nuværende danske mester, Annah Ritah Nagadya (Peak4ever), op, og kan forvente konkurrence fra Spartas Nanna Bové. I feltet i år finder vi også kun 18-årige Astrid My R. Kristensen, der sidste år løb den hurtigste tid blandt kvinderne, men dengang ikke var gammel nok til at kvalificere til DM-titlen.

Hos mændene stiller et par “gamle” kendinge op i form af Rune Bækgaard og Thijs Mathisen Nijhuis, der begge var med til holdkonkurrencen på maratondistancen ved årets EM og sidstnævnte også ved OL i Tokyo. De to får konkurrence af Jacob Sommer Simonsen, der stiller op med den andenbedste PR af de tre.

 

Se hele elitefeltet her

 

Fakta om Copenhagen Half Marathon

  • Siden etableringen i 2015 har CPH Half haft til mål at være blandt verdens hurtigste halvmaratonløb
  • Copenhagen Half Marathon er et World Athletics Road Race Elite event
  • Løbet er en del af den internationale løbsserie SuperHalfs
  • Eventen dækkes direkte på bl.a. Eurosport 2, Discovery og NRK fra kl. 11.00
  • Løbet er udsolgt med 25.000 deltagere
  • Løbet arrangeres af Sparta Atletik & Løb og Dansk Atletik
  • Løbets primære sponsor er Zalando
  • Founding Partners er Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune, Wonderful Copenhagen og Sport Event Denmark
  • Øvrige sponsorer og partnere er Nike, High5, BMW og Sportmaster