Verdensmesteren regerede Copenhagen Half Marathon
By Morten Risager
Søndag, 15. september

Verdensmester Sabastian Sawe vandt i det stærkeste elitefelt nogensinde samlet til Copenhagen Half Marathon og i den hurtigste tid løbet i verden i 2024. Løbefænomenet Jakob Ingebrigtsen måtte slippe favoritfeltet efter 10 km.

Copenhagen Half Marathon slap det hidtil stærkeste elitefelt løs på en flad rute gennem Københavns historiske bydele. Efterårssol og beherskede temperaturer fik eksperter til at tale om verdensrekorder med over 29.000 løbere som festlig hale efter elitefeltet.

Blot 58 minutter og fem sekunder efter startskuddet på Jagtvej kunne den forsvarende verdensmester Sabastian Sawe fra Kenya også tage titlen som vinder af Copenhagen Half Marathon i den hurtigste tid på de 21,0975 km i verden i 2024.

Luften var elektrisk ved startområdet i København, men gåsehuden nåede allerede dagen inden bristepunktet i hele løbeverdenen over, at atletik-ikonet og OL-guldvinderen fra 5000 meter Jakob Ingebrigtsen havde modet til at stille op. Det efter en lang sæson med triumftog, verdensrekord på 3000 meter og Diamond League-sejre på stribe. Vel at mærke i et felt, der allerede talte verdensrekordholder Jacob Kiplimo fra Uganda og forsvarende verdensmester Sabastian Sawe fra Kenya med ambitioner om at slå nye rekorder.

Ingebrigtsen måtte kapitulere
Løbefænomenet gav publikum en historisk mulighed for at se verdensklasseløb, men ved 10 km-mærket, måtte det 23-årige ikon sande, at opgaven var for stor og forberedelserne for fokuseret på kortere distancer og slå op i banen og slukke sit løbeur med fysiske udfordringer.

Ingebrigtsen fortsatte i kraftigt reduceret tempo, men bevarede stoltheden ved at fortsætte helt til mål, mens Jacob Kiplimo og resten af favoritfeltet skruede op for tempoet.

Ved 18 kilometer-mærket før Dronning Louises Bro satte Isaia Lasoi og verdensmester Sabastian Sawe et hug ind, der fik verdensrekordholder Kiplimo på afstand uden at være ude af løbet.

Kiplimo kom stædigt tilbage igen, og et spurtopgør på Øster Allé var serveret for det danske publikum. Her var Sabastian Sawe den stærkeste og åbnede tidligt spurten for at holde den i mål til fortjent hyldest foran Kiplimo.

Dobbelt kenyansk triumf
Hos kvinderne var der også kenyansk triumf, da Margaret Kipkemboi levede op til favoritværdigheden og løb en sikker sejr hjem i imponerende 1 time 5 minutter og 11 sekunder.

Copenhagen Half Marathon og København fik dermed vist sig frem på bedste vis, inden der i 2026 skal afholdes verdensmesterskaber under titlen World Athletics Road Running Championships i Danmarks hovedstad. Allerede den 14. sptember 2025, er der dog igen lagt op til CPH Half-fest, når den 10. udgave afvikles.

Salget til Copenhagen Half Marathon 2025 tirsdag den 22. oktober.

Top  3  Copenhagen Half Marathon 2024

Kvinder
1. Margaret Kipkemboi, Kenya: 1:05.11
2. Judy Kemboi, Kenya: 1:05.43
3. Catherine Amanangole, Kenya: 1:06.09

Mænd
1. Sabastian Sawe, Kenya: 58.05 min.
2. Jacob Kiplimo, Uganda: 58.09
3. Isaia Lasoi, Kenya: 58.10